Iskolaérettség megítélésének felelőssége
Utolsó frissítés: 2023.02.26.

Tisztelt Szülők!

Míg korábban a gyermeket jól ismerő óvodapedagógus, a szülővel közösen dönthetett a további egy óvodai év szükségességéről, a kormányzat 2020-tól olyan új rendszert vezetett be, amelyben az iskolaérettség megítélésének felelősségét Oktatási Hivatal kapta meg.

A gyermek fejlődése szempontjából rendkívül fontos, hogy éretten kerüljön iskolába, de az érettség nem csupán az értelmi képességek fejlettségét jelenti, hanem összetett dolog: szükséges többek között az érzelmi és szociális érettség, a fejlett beszéd és beszédértés, mozgáskoordináció, alkalmazkodóképesség, szabálykövetés, monotóniatűrés.

Ha a szülő azt szeretné, hogy hatéves gyermeke még egy évig óvodában maradjon, január 1. és 15. között kell benyújtania egy kérvényt az Oktatási Hivatalnak, ehhez a hivatal honlapján kell kitölteni egy online űrlapot, benne megadni a szülői indoklást és a csatolt dokumentumok listáját, majd az űrlapot ki kell nyomtatni és a csatolt dokumentumokkal együtt legkésőbb január 15.-ig postára adni. A részletek az alábbi linken elérhetők:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/tankotelezettseg/hat_eves_kornal_korabban

Ha a szülő azt szeretné, hogy gyermek még egy évig óvodában maradjon, szülőnek még a januári kérvényezés előtt érdemes olyan dokumentumot beszerezni, ami a gyermek iskolaéretlenségét alátámasztja. Az a legcélravezetőbb, ha a dokumentumban egyértelműen szerepel, hogy a gyermek további egy év óvodai nevelését javasolják. Ilyen dokumentumot ADHAT a gyermek állapotától függően például:

  • Szakorvos (pl. gyermekneurológus).
  • A pedagógiai szakszolgálat, ha a gyermek volt ott korábbi vizsgálaton.
  • Az óvodapedagógus.
  • Logopédus, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, mozgásterapeuta.
  • Pszichológus.
  • Magán úton is lehet végeztetni iskolaérettségi vizsgálatot, ennek eredménye is csatolható.
  • Védőnő.

Természetesen csatolt dokumentumok nélkül is lehet kérvényezni pusztán szülői indoklással, de ebben az esetben jóval nagyobb az esélye annak, hogy a hivatal szakszolgálati felülvizsgálatot kér.

Hasznos tipp a szülői kérvényezéshez:

????Kizárólag a gyermek fejlettségével kapcsolatos érvek számítanak, kerüljék az egyéb indokokat, mint pl. hogy melyik tanítóhoz kerülne, milyenek a családi körülményeik, melyik barátjával maradna együtt, stb.

Amennyiben az Oktatási Hivatal elutasítja kérelmüket, akkor csak bírósági úton van lehetőség fellebbezni.

Egy kivétel maradt: az 5 és 6 év közötti SNI/BTMN gyermekek esetében a szakszolgálat szeptember 1. és január 15. között kiállíthat szakvéleményt a gyermek iskolaérettségéről, és amennyiben további egy év óvodát javasolnak, akkor a szülőnek már nem kell kérvényt benyújtania az Oktatási Hivatalhoz.

Ezzel a lehetőséggel azonban a nem SNI/BTMN gyermekek  szülei nem élhetnek.

Amennyiben segítségre van szükségük, forduljanak bizalommal gyermekük óvodapedagógusaihoz.

Kolozsvári Andrea
intézményvezető


Megosztási lehetőségek:

Ovis hétköznapok

Anyák napja

Anyák napja

🥰„Anya, anya, édesanya, nem ölel úgy senki más, anyák nélkül mit sem érne ez a kerek nagyvilág.”🥰

bővebben

Facebook