Iskolaérettség megítélésének felelőssége
Utolsó frissítés: 2023.07.02.

Tisztelt Szülők!

Míg korábban a gyermeket jól ismerő óvodapedagógus, a szülővel közösen dönthetett a további egy óvodai év szükségességéről, a kormányzat 2020-tól olyan új rendszert vezetett be, amelyben az iskolaérettség megítélésének felelősségét Oktatási Hivatal kapta meg.

A gyermek fejlődése szempontjából rendkívül fontos, hogy éretten kerüljön iskolába, de az érettség nem csupán az értelmi képességek fejlettségét jelenti, hanem összetett dolog: szükséges többek között az érzelmi és szociális érettség, a fejlett beszéd és beszédértés, mozgáskoordináció, alkalmazkodóképesség, szabálykövetés, monotóniatűrés.

Ha a szülő azt szeretné, hogy hatéves gyermeke még egy évig óvodában maradjon, január 1. és 15. között kell benyújtania egy kérvényt az Oktatási Hivatalnak, ehhez a hivatal honlapján kell kitölteni egy online űrlapot, benne megadni a szülői indoklást és a csatolt dokumentumok listáját, majd az űrlapot ki kell nyomtatni és a csatolt dokumentumokkal együtt legkésőbb január 15.-ig postára adni. A részletek az alábbi linken elérhetők:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/tankotelezettseg/hat_eves_kornal_korabban

Ha a szülő azt szeretné, hogy gyermek még egy évig óvodában maradjon, szülőnek még a januári kérvényezés előtt érdemes olyan dokumentumot beszerezni, ami a gyermek iskolaéretlenségét alátámasztja. Az a legcélravezetőbb, ha a dokumentumban egyértelműen szerepel, hogy a gyermek további egy év óvodai nevelését javasolják. Ilyen dokumentumot ADHAT a gyermek állapotától függően például:

  • Szakorvos (pl. gyermekneurológus).
  • A pedagógiai szakszolgálat, ha a gyermek volt ott korábbi vizsgálaton.
  • Az óvodapedagógus.
  • Logopédus, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, mozgásterapeuta.
  • Pszichológus.
  • Magán úton is lehet végeztetni iskolaérettségi vizsgálatot, ennek eredménye is csatolható.
  • Védőnő.

Természetesen csatolt dokumentumok nélkül is lehet kérvényezni pusztán szülői indoklással, de ebben az esetben jóval nagyobb az esélye annak, hogy a hivatal szakszolgálati felülvizsgálatot kér.

Hasznos tipp a szülői kérvényezéshez:

????Kizárólag a gyermek fejlettségével kapcsolatos érvek számítanak, kerüljék az egyéb indokokat, mint pl. hogy melyik tanítóhoz kerülne, milyenek a családi körülményeik, melyik barátjával maradna együtt, stb.

Amennyiben az Oktatási Hivatal elutasítja kérelmüket, akkor csak bírósági úton van lehetőség fellebbezni.

Egy kivétel maradt: az 5 és 6 év közötti SNI/BTMN gyermekek esetében a szakszolgálat szeptember 1. és január 15. között kiállíthat szakvéleményt a gyermek iskolaérettségéről, és amennyiben további egy év óvodát javasolnak, akkor a szülőnek már nem kell kérvényt benyújtania az Oktatási Hivatalhoz.

Ezzel a lehetőséggel azonban a nem SNI/BTMN gyermekek  szülei nem élhetnek.

Amennyiben segítségre van szükségük, forduljanak bizalommal gyermekük óvodapedagógusaihoz.

Kolozsvári Andrea
intézményvezető


Ovis hétköznapok

Tavaszi Galéria megnyitó

Tavaszi Galéria megnyitó

Ovi Galériánkban idén tavasszal egyik kedves nagymamánk, Tóth Zsigmondné Erzsike néni horgolt alkotásai láthatók. A kiállítás megnyitóján a Maci nagycsoportosai, -köztük unokája- köszöntötték az alkotót, aki ezután megismertette a gyermekeket a horgolás technikájához...

bővebben
Víz világnapja

Víz világnapja

Óvodánkban a VÍZ VILÁGNAPJA minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára. Csoportjaink, a gyermekek fejlettségi szintjének megfelelően komplexen, több szempontot figyelembe véve,...

bővebben